Evropska nedelja bezbednosti i zdravlja na radu - Forum "COVID-19 - Bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije"

24. Oktobar 2020.

Kovid doveo radnike “na prvu liniju”


Pandemija je proglašena pre šest meseci, ali će njeni efekti trajati najmanje još dve ili tri godine; prva predviđanja su pokazivala da ćemo joj kraj naslutiti 2022. godine, ali sada se sve više govori o 2023. godini.

Ove podatke izneo je dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicine rada “Dr Dragomir Karajović”, tokom Foruma „COVID-19 – Bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije“.

Forum je održan danas u Svečanoj sali Starog dvora, povodom obeležavanja  Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Tvining projektom „Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji“, a koji finansira Evropska unija, u ukupnom iznosu od 1,5 miliona evra.


Tom prilikom obratili su se i Ingve Engstrom, šef saradnje u Delegaciji Evropske unije, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Marina Furtula, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad.

“Sada, više nego ikad, bezbednost i zdravlje na radu moraju biti fokus, dok smo svi, globalno, pogođeni pandemijom COVID-19, a koja mnoge radnike stavlja na prvu liniju. Zbog toga, ove nedelje naši partneri iz Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu, zajedno rade na podizanju svesti o ovoj važnoj temi, širom Evrope – baš kao što radimo danas u Beogradu”, rekao je Ingve Engstrom iz Delegacije EU u Srbiji.

On je dodao i da, zbog visokog nivoa bezbednosti i dorobiti radnika, Evropa spada u jedno od najboljih mesta za rad i život, u svetu. To pokazuje i anketa Eurofound-a, koja pokkazuje da je 85% ispitanika zadovoljno uslovima rada.  U tom smislu, u oblasti socijalne politike i zapošljavanja, Srbija je umereno pripremljena.

“Toplo pozdravljamo usvajanje akcionog plana za usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u socijalnoj politici I zapošljavanju”, dodao je Engstrom.

“Kao što znate, EU pruža značajnu pomoć Srbiji na ovom putu, a ovaj tvining projekat osmišljen je da pomogne unapređenju sistema bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji, ali I da doprinese usklađivanju sa standardima EU”, zaključio je predstavnik Delegacije EU.


Tokom Foruma istaknuto je da su za bezbednost radnika najrizičniji građevinski poslovi i industrija, I to najčešće zbog nebezbednog rada na visini, nekorišćenja zaštitne opreme, strujnih udara. Međutim, posebna pažnja ukazana je i aktuelnim uslovima – tome da postoji novi faktor za bezbednost i zdravlje na radu, virus korona.

„Možda će to biti dobra opomena da ukoliko primenjujemo sve mere za vreme pandemije, da će to na neki način da ostavi traga da u danima posle pandemije nastavimo tako, da koristimo i zaštitna sredstva i da se držimo slova zakona“, poručio je minister Đorđević.

“Republika Srbija, kao i sve zemlje članice Evropske unije, obeležava svake godine, u 43. nedelji, Evropsku nedelju bezbednosti I zdravlja na radu. Ove godine smo želeli da posvetimo ovoj upravo najaktuelnijoj temi, I to ne samo u našoj zemlji nego na celoj planeti, a to je zaštita od koronavirusa”, rekla je Marina Furtula.

Ona je dodala da je mal broj onih koji su se zarazili na radnim mestima.

“Ponovo apelujemo I na poslodavce I na zaposlene, koliko je važno da primenjuju sve preventivne mere, jer jedino tako možemo sačuvati živote i zdravlje. Još jedan apel svima – nošenje zaštitne maske je prevencija, koju bi svi trebalo da poštuju”, zaključila je Futula.


Podsetimo, od izbijanja pandemije virusa korona, Evropska unija podržala je Srbiju različitim donacijama, među kojima je nabavka  hitne medicinske opreme i materijala – respiratora, maski, rukavica, trijažnih kontejnera…

Dakle, u martu 2020. godine Evropska komisija ponudila je Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv COVID-19, a dodatni deo od 290 miliona evra je ponuđen zapadnom Balkanu. Međutim, podrška EU zdravstvenom sistemu Srbije traje gotovo 20 godina, što je od fundamentalnog značaja za funkcioniosanje sistema koji danas postoji. EU je donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim. To je osnova koja će pomoći Srbiji da prevaziđe virus COVID-19.

Izvor: Delegacija Evropkse unije u Republici Srbiji